Skim Untuk Amanah Saham 1Malaysia


Assalamualaikum semua...

Berita baik kepada mereka yang ingin melabur dalam unit trust. Cuma apa yang perlu buat sekarang hanya persiapkan diri dengan ilmu tentang pelaburan unit trust nih. Dah takde alasan lagi lepas nih untuk tidak melabur~!!

Tapi ikutkan dari berita nih, ada 2 soalan yang timbul.

1) Dia kata, bayaran balik dibuat melalui dividen setiap tahun. Jadi, jika kita meminjam dalam amaun yang tinggi, maka lama lagi la kita nak merasa hasil dividen tersebut, memandangkan dividen tahunan akan digunakan untuk membayar amaun pinjaman?

2) Hanya boleh menggunakan skim ini untuk pelaburan Amanah Saham 1Malaysia. Tidak boleh untuk pelaburan unit amanah yang lain.

Apa-apa pun, kita tunggu sahaja pengumuman yang dibuat akan datang untuk mengetahui info lanjut tentang skim ini.

------------------------------------------------------------------------

Kerajaan Kaji Skim Pinjaman Mudah Untuk Pelaburan Unit Amanah

IPOH, 20 April  (Bernama) -- Datuk Seri Najib Tun Razak berkata kerajaan sedang mengkaji satu pendekatan baharu untuk membolehkan rakyat yang berpendapatan rendah menyertai pelaburan unit amanah melalui skim pinjaman mudah.

Perdana Menteri berkata skim itu akan membolehkan golongan berkenaan melabur di dalam Amanah Saham 1Malaysia Permodalan Nasional Bhd (PNB).

"Butiran lanjut mengenai skim ini akan diumumkan dalam sedikit masa lagi," katanya ketika berucap pada Majlis Perasmian Minggu Amanah Saham Malaysia 2011, di sini Rabu.

Najib berkata kewujudan skim itu akan memberi peluang seluas-luasnya kepada rakyat Malaysia, terutama golongan berpendapatan rendah untuk menyertai skim itu sekaligus memberi jaminan kepada masa depan mereka.

Mengulas lanjut mengenai skim berkenaan semasa sidang akhbar, Najib berkata kerajaan telah berbincang dengan PNB untuk mewujudkan skim pinjaman bagi membolehkan golongan berkenaan melabur dan pinjaman itu dibayar balik melalui dividen yang akan diistiharkan PNB setiap tahun.

Beliau berkata pendekatan baharu itu diambil memandangkan keberkesanan tabung-tabung amanah PNB di dalam mendidik dan menyemai sikap melabur di kalangan rakyat Malaysia.

"Pihak Suruhanjaya Sekuriti Malaysia dan Kementerian Kewangan sedang mempertimbangkan butiran lanjut skim ini," katanya.

Terdahulu, Najib menasihatkan golongan pelabur supaya tidak memikirkan keuntungan semata-mata tetapi keuntungan dengan risiko yang paling rendah dan berhati-hati dengan skim-skim yang ditawarkan oleh syarikat yang tidak berlesen.

Beliau berkata orang ramai jangan mudah terpedaya dengan skim-skim yang berkonsepkan "melabur RM1 boleh dapat RM1,000", walau pun menarik tetapi akhirnya menjadi mangsa penipuan.

"Melaburlah dalam unit amanah saham yang dikendalikan oleh PNB ini memandangkan pulangannya yang lumayan dengan risiko yang sangat minimum.

Yang turut hadir pada majlis itu ialah Menteri Besar Perak Datuk Seri Dr Zambry Abd Kadir, Pengerusi PNB Tun Ahmad Sarji Abdul Hamid dan Presiden dan Ketua Eksekutif Kumpulan PNB Tan Sri Hamad Kama Piah Che Othman.

 -- BERNAMA


Jangan lupa follow blog aku! Klik butang Follow di sebelah tu~!!

Blogger Hartanah & Kewangan

Blog Yang Saya Baca